Finał Festiwalu Dziedzictwa Kresów, jaki odbył się w minioną niedzielę poświęcony był również smakom naszej kuchni.
Panie z Gminnego Ośrodka Kultury piekły na blasze podkarpackie proziaki, które z najróżniejszymi dodatkami cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Pani Weronika Marczuk, tegoroczna gwiazda gotująca, podczas przygotowywania tradycyjnego barszczu ukraińskiego zielonego z wielką pasją opowiadała o rodzinnej Ukrainie.
W Kresowej Osadzie rozstrzygnięto także konkurs „Na Szlaku Kulinarnym Wschodniej Polski”, którego laureaci otrzymali nagrody z rąk Wicemarszałka Województwa Podkarpackiego Piotra Pilcha i Wójta Gminy Lubaczów Wiesława Kapla.
Jak każdego roku ogromnym zainteresowaniem wśród uczestników Festiwalu cieszyły się przysmaki przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Podkarpacia i Lubelszczyzny. Koła z województwa podkarpackiego uczestniczyły również w konkursie kulinarnym Kresowe Jadło, którego motywem przewodnim była kuchnia wielu narodów. Jury w składzie:
-Weronika Marczuk – przewodniczka po smakach Ukrainy, autorka książki „Smaki Ukrainy”,
-Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów w Krakowie,
-Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, Szlak Kulinarny „Podkarpackie Smaki”
zgodnie przyznało, że tegoroczny poziom konkursu był bardzo wysoki. W protokole konkursowym jury podkreśliło: „umiejętne sięganie do różnorodnych tradycji kresowych”, „wykorzystanie wiedzy historycznej odnoszącej się do prezentowanych potraw”, „wykorzystanie wielu produktów spożywczych charakterystycznych dla terenów Rzeczypospolitej Obojga Narodów”.
Wyniki konkursu:
I miejsce – KGW Szczutków za danie: Baranina w garze pieczona,
III miejsce: KGW Wietlin za danie: Kompot z orzechów włoskich,
III miejsce: KGW Jagiełła za danie: Jagły,
Wyróżnienia :
1) KGW Krowica Lasowa za danie: Farmuszka,
2) KGW Hurcze za danie: Kugel,
3) KGW Załuże za danie: Gołąbki z tartych ziemniaków z okrasą,
4) KGW Lisie Jamy za danie: Pierogi z kiszoną kapustą i białym serem,
5) KGW Kobylnica Ruska za danie: Pieróg gryczany z maczką z gęsi,
6) KGW Budomierz za danie: Kaczka pieczona z wiejskimi dodatkami,
7) KGW Antoniki za danie: Pierogi z gęsiną i maczką z gęsi,
8) KGW Basznia Górna za danie: Gołąbki ziemniaczane z boczkiem w sosie grzybowym.
Dziękujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich za udział w konkursie. Szczególnie doceniamy zwycięzców, którym serdecznie gratulujemy.